Günlük koşuşturmacalar içinde su içmeyi genellikle aksatırız. Özellikle kış aylarında soğukların da etkisiyle su içmek çoğu zaman aklımıza dahi gelmez. Çay, kahve, meşrubat veya sulu yemeklerle aldığımız su, vücudumuzun ihtiyacının bir kısmını karşılasa da, olması gereken günlük tüketim miktarı için yeterli değildir.
İnsan vücudunun %60’ı sudur, yani hücrelerimizin yarısından fazlası. Yeterli miktarda içilmediği zaman hücrelerdeki su azalır. Bu nedenle hücreler kendini yenileyemez. Vücudun yapıtaşları hücrelerin kendini yenileyebilmesi, organların görevlerini yerine getirebilmeleri ve metabolizmanın düzenli çalışması için önemlidir. Dolayısıyla sağlıklı olmak için yeteri kadar su içmenin önemi oldukça büyüktür.
Yetişkin ve sağlıklı bir insanın günde ortalama 2-2,5 litre su tüketiminin yeterli olduğu bilinse de, her insanın yaşı ve fiziksel özelliklerine göre günlük alması gereken miktar aynı olmayabilir. Aşırı su tüketiminin ise zararlı olabileceği bilinmelidir. Ayrıca önemli bir detay da kalp hastalarının içeceği suyun soğuk olmaması gerektiğidir; çünkü soğuk suyun damarlara etkisi, kalp için zararlı olabilmektedir. Bu nedenle herhangi bir hastalığı olan kişilerin, günlük su tüketimleriyle ilgili bir doktora danışmalarında fayda var. Peki, yaşam kaynağımız olan suyun düzenli ve yeterli tüketilmesinin faydaları nelerdir?
Su İçmek Cildi Güzelleştirir
Özellikle kadınlar için, güzel görünmenin ne kadar iyi hissettirdiği tartışılmaz. Bunun için kısa vadede cilt kusurlarını örten kozmetik ürünler ne kadar yardımcı olsa da, uzun vadede cildi yaşlandırdığı ve cilde büyük zararlar verdiği bir gerçek. Üstelik makyaj ürünlerinden en iyi verimin alınması için cilt yüzeyinin sağlıklı olması gerekiyor.
Yeterli su içilmediğinde hücreler kendini yenileyemediği için solgun ve yorgun bir görünüm oluşur. Cilt, nemini kaybedip kurumaya; kuruyan cilt ise elastikiyetini yitirerek kırışmaya başlar. Kremler ve nemlendiriciler gibi ürünler nem ihtiyacını yeterince karşılayamaz ve suyun içerden verdiği desteğin yerini tutmaz. Bunun için yeterince su içilmeli ve hücreler kendini yenileyebilmelidir. Su içmek cildi nemli tutar, kırışıklıkları azaltır, cildi gerginleştirir, canlı ve taze bir görünüm kazandırır.
Aynaya baktığınızda kendinizi yorgun ve cildinizi yıpranmış görüyorsanız moralinizi bozmayın. Düzenli olarak su içmeye başladığınızda 1 haftaya kadar cildinizdeki değişimi göreceksiniz.
Enerjik Hissettirir
Bazen bütün gece uyusak da yataktan yorgun uyanırız ya da gün içinde pek enerjik hissetmeyiz. Bu durum, fazla şekerli ve karbonhidrat ağırlıklı beslenmek gibi yanlış beslenme alışkanlıklarından kaynaklanabileceği gibi farklı nedenlere de bağlı olabilir. Kronikleşmiş halsizlik ve yorgunluk varsa bir doktora başvurmakta fayda var. Ancak halsizlik ve yorgunluğun en sık görülen nedenlerinden biri susuz kalmaktır. Çay ve kahve tüketimi ile yeterince su aldığımızı düşünsek de, bu içecekler vücut için gerekli mineralleri barındıran suyun verdiği faydayı vermiyor; çünkü suda bulunan mineraller başka sıvılardan karşılanamıyor. Dolayısıyla sürekli halsiz ve yorgun hissediliyorsa, bu durum genellikle vücudun susuz kaldığının işaretidir. Gün içinde yeterli su tüketilmesi metabolizmayı hızlandırır ve insanı zinde tutar, canlandırır. Fiziksel performansın artması için bol su içilmelidir.
Su İçmek Zihin Açar
Su içmek vücuda olduğu kadar beyne de oldukça faydalıdır. Yeterince su içilmemesi konsantrasyon güçlüğü, unutkanlık ve dikkat dağınıklığına neden olur. Özellikle öğrenciler ders çalışırken ya da yetişkinler iş hayatında uzun çalışma saatleri içinde zihinsel performansı artırmak veya uykusuzluğa direnç gösterebilmek için kahve tüketir. Oysa gün içinde bol su tüketimi, bedene enerji verdiği gibi zihinsel olarak da kişiyi canlı ve aktif tutar. Yeteri kadar su içildiğinde kahveye olan ihtiyaç da azalır. Bol su içmek, odaklanma gücünü artırır, hafızayı güçlendirir, bilişsel performansı artırır.
Toksinlerden Arındırır ve Böbrekler İçin Faydalıdır
Toksinler vücutta üretilen ya da dışarıdan vücuda alınan zehirli maddelerdir ve zararlıdır. Vücuttaki toksinleri atmak için ise karaciğer ve böbrek görevlidir. Bu organlar, boşaltım sistemiyle, ter ile ya da idrar yoluyla toksinlerin atılmasını sağlar.
Bol su içmek organları çalıştırır, metabolizmayı düzenler, sindirim sistemini hızlandırır, bu sayede vücuttaki ürik asit gibi zararlı ve toksik birçok madde, bol su ile seyreltilerek atılır ve vücutta birikmez. Bu durum organların sağlığı için büyük önem taşır. Ayrıca böbrek hastalıkları, böbrek taşları, kabızlık ve idrar yolu enfeksiyonları gibi birçok hastalığa karşı da –doktora danışarak- bol su içilmelidir.