Doğru Mekik Nasıl Çekilir?

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp

Dikkat, yanlış pozisyonda ve açılarda mekik çekmek hem karın bölgesindeki kasları doğru ve etkili bir şekilde çalıştırmıyor hem de özellikle bel-boyun bölgesinde ağrılara, sakatlıklara yol açıyor. Peki, doğru mekik nasıl çekilir, mekik çekerken nelere dikkat edilmelidir?

İlk olarak doğru vücut pozisyonundan başlayacak olursak yere yatıldığında baş yerde olmalı, karın da içeri çekilerek bel bölgesi yere iyice yapıştırılmaya çalışılmalıdır. Daha sonra işaret ve orta parmağımız başımızda şakak bölgesi dediğimiz bölgeye değecek şekilde koyulup dirsekler yanlara doğru açılmalıdır. Boynu öne doğru getirmeden vücut ile aynı pozisyonda olacak şekilde vücut yukarı doğru kaldırılmalıdır.

Yukarıdaki görselde nasıl doğru pozisyonda mekik çekildiğini görebilirsiniz.
Yukarıdaki görselde nasıl doğru pozisyonda mekik çekildiğini görebilirsiniz.

Elleri Başın Arkasında Kenetlemek Yanlış

Mekik çekerken yapılan en büyük yanlışlardan bir tanesi elleri başın arkasında kenetlemektir. Peki, bu neden yanlış? Mekik çekerken elleri başın arkasında kenetlediğimiz zaman vücudumuzu yukarı doğru kaldırıp hareketi yapmaya başladığımızda ellerimizle boyundan çekiyoruz. Bu durum hareketi verimli yapamamaya, boynumuzun ağrımasına, ayrıca boyun bölgesinde rahatsızlıkları olan (boyun fıtığı, boyun düzleşmesi vb) kişilerde de rahatsızlıkların daha da kötüye gitmesine neden olur.

Mekik hareketini yaparken başımızı boyundan çekmek sadece boynun ağrımasına neden olmayacağı gibi hareketi de yanlış yapmamıza sebep olur. Ne kadar çok mekik çekseniz de doğru çalışmayacağı için etkili olmaz. Çünkü boyundan çekerek, asıl hedef olan karın kasları ile vücudu yukarı kaldırmak yerine ellerinizden yardım almış olacaksınız.

Yukarıdaki görselde de hem doğru hem de yanlış yapılan mekik hareketini görebilirsiniz.
Yukarıdaki görselde de hem doğru hem de yanlış yapılan mekik hareketini görebilirsiniz.

Karın bölgesinin üst kısmı çalıştırılırken yapılan tabii ki birçok mekik hareketi var. Biz sadece hangi hareket olursa olsun hangi pozisyonda olmanız gerektiğinin önemine değindik.

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp

Diğer Yazılar