Zerdeçal Bitkisi ve Zerdeçalın Faydaları

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp

Son yıllarda hastalıkların önlenmesinde ve iyileştirilmesinde sağlıklı beslenmeye ve doğal gıdalara verilen önem iyice arttı. Özellikle bazı gıdaların beslenme alışkanlıklarının bir parçası olmasının yanı sıra, iyileştirici özellikleri nedeniyle şifa olarak kullanılmaya başlanması, bu gıdaların önemini daha da artırmıştır. Hem sağlıklı beslenmenin bir parçası hem de hastalıkların iyileşme sürecinde etkili bir besin olarak kullanılan ve son dönemlerde adı sıkça duyulan zerdeçal bitkisi bu maddelerden biridir.

Zerdeçal bitkisi, baharat olarak kullanılan ve ülkemizde yetişmeyen çok değerli bir kaynaktır. Ana bileşeni kurkumin olan zerdeçal bitkisi, birçok hastalığın tedavisinde de kullanılmaktadır. Zerdeçalın faydaları; MS, alzheimer ve parkinson gibi hastalıkların yanı sıra bilişsel performansı artırmada da kullanılmaktadır. Zerdeçalın faydaları özellikle kanser hastalığının önlenmesi ve tedavisinde kullanılmakta, bu konuda oldukça etkili çalışmalar yapılmaktadır.

Zerdeçal Bitkisi Nasıl Kullanılır?

Zerdeçal bitkisi hem kök kem de toz haliyle kullanılabilir. Özellikle toz hali çeşitli yemeklerde baharat olarak kullanılabildiği gibi, kök zerdeçal ise bitki çayı olarak tüketilebilmektedir.

Zerdeçalın faydaları, zeytinyağı ve karabiberle birlikte kullanıldığında görülmektedir. Bu şekilde kahvaltılarda veya salata sosu olarak kullanılabilir.

Zerdeçalın Faydaları

Bağışıklık sistemini güçlendirir, kansere karşı koruyucudur, tümör hücrelerinin çoğalmasını önler,
Soğuk algınlığını önler, soğuk algınlığı tedavisinde kullanılır,
Antibakteriyel özelliği, harici kullanımda deri rahatsızlıklarında faydalıdır, bu nedenle genellikle kadınlar cilt maskelerinde kullanmaktadır,
Karaciğeri güçlendirir, safrayı temizler, vücuttaki zehirli maddeler olan toksinlerin atılmasını sağlar,
Solunum yolu rahatsızlıklarında kullanılır,
Anti-mikrobiyaldir,
Vücuttaki ödemi atar,
Kalp-damar hastalıklarının önlenmesinde yardımcıdır,
Omega-3 yağ asitlerinin vücutta emilimini artırır,
Beyin sağlığı ve hafıza için destekleyicidir,
Zihin yorgunluğu, dikkat dağınıklığı ve depresyona iyi gelir,
Yaşlanmaya bağlı beyin fonksiyonlarının azalmasının önler,
Hazımsızlığa iyi gelir,
Kas ve eklem ağrılarında etkilidir.

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp

Diğer Yazılar