Karahindiba otu nedir, Şifalı Bitkiler’den Karahindiba’nın faydaları ve yararları nelerdir? Karahindiba, Latince Taraxacum officinale adıyla tanınan ve hemen hemen bütün kıtalarda yetişen, otsu bir bitkidir.
Karahindiba (Taraxacum officinale), papatyagiller (Asteraceae) familyasından yaygın bir bitki türü. Çiçekleri sarı, yaprakları yeşil olsa da bitkinin adına “karahindiba” denilmiştir.
Mısır ve Kıpçak Türkleri’nin “katagan”, Çağatay Türkleri’nin “saçratku” olarak bildikleri bu bitki günümüze “karahindiba” olarak gelmiştir. Hindiba, Arapça kökenli bir kelimedir. Tedavisi için kullanıldığı göz hastalığı trahomdan kaynaklandığı ileri sürülür. Anadolu’da acıgıcı, “acıgünek”, “güneyik”, “çıtlık”, “cırtlık” ve “arslandişi” olarak bilinse de en yaygın olarak kullanılan adı “radika“dır.
Çin’de M.Ö. 7.yüzyıla ait tıp kitaplarında şifalı bitkiler arasında sayılmıştır. Karahindiba ilaç olarak onuncu ve onbirinci yüzyıllar da yaygın olara Arap hekimleri tarafından on üçüncü yüzyılda Avrupa hekimleri tarafından bir ilaç olarak kullanılmaya başlanmış ve hala yaygın olarak kullanılmaktadır.
Karahindiba Birçok Patentli İlaçlarda Kullanılır
Pek çok çeşidi bulunan (yaklaşık 250′den fazla türü saptanmıştır.) Karahindiba bitkisi bilinçsiz kullanılmamasına özel önem verilmesi gereken bir şifalı bitki türüdür. Hemen herkesin tanıdığı ve çocukluğunda üfleyerek oyun için kullandığı Karahindiba’nın şifalı bir bitki olduğu ismen bilinmekle birlikte pek tanınmamaktadır.
Karahindiba özellikle kuzey ılıman iklim bölgelerin meralarında ve çayırlık alanlarında yıl boyunca bulunabillir. Karahindiba tohumları rüzgarla her yere dağılır ve bu sayede uygun şartları taşıyan heryerde bol miktarda bulunur.
Karahindiba’nın Bileşimi
Besleyici değeri oldukça yüksek olan Karahindiba, % 5’e varan yüksek bir oranda potasyum içermesinden dolayı, en iyi doğal potasyum kaynaklarından biridir. A vitamini, C vitamini ve nikotinik asit ile kalsiyum ve türlümineraller yönünden de zengindir. Ayrıca, torexacin, retinol, levulin, inulin gibi bileşikler içerir. Bu nedenle yaprakları salatalara katılıp yenir. Kökü de, yaşken doğranıp salatalara katılır. Kurutulan kökü birçok ülkede öğütülüp acı hindiba kahvesi olarak içilir. Avrupa’nın bazı ülkelerinde ve Hindistan’da tarımı yapılan türleri vardır ve bunların çiçek büyüklüklerinin çapı yedi santimetreye kadar varır. Kök sakızı da denilen bitki, köklerinden çıkan sıvının pıhtılaşıp kurutulmasıyla kauçuk eldesinde de faydalanılır.
Karahindibanın Yaygın Faydalar
Besleyici değeri yüksek bir sebze olan karahindiba vücuda güç ve zindelik verir. Göğsü yumuşatır ve öksürüğü keser. İdrar söktürür ve safra salgılarını arttırır. Mesane ve kalınbağırsak iltihaplarını gidermekte faydalıdır. Anne sütünü arttırır. Sarılıkta ve gut hastalığında faydalıdır. Uykusuzluğa iyi gelir. Karaciğer şişkinliğini indirir. Böbrek ve safra taşlarını düşürmeye yardımcı olur.
Karahindiba kökleri, özellikle Hindistan’da karaciğer şikayetleri için şifa olarak kullanılmaktadır. Yaprakları da yenebilir. Hafif acımsı tadı nedeni ile limon ile tatlandırılması önerilen bitki iştah açıcı olduğundan kilolarını korumak isteyenlerin dikkatli tüketmesi önerilmektedir.
Kurutulmuş Karahindiba kökleri, Meyankökü köklerine benzer. Fakat Meyankökü köklerinin aksine Karahindiba köklerininin tadı acıdır.
Kabızlık ve Cilt Hastalıklarında Etkili
Karahindiba sürekli kabızlık durumlarında müshil olarak kullanılabilir.
Mide tahrişlerinin aktif tedavinde kullanılabileceği gibi iştah arttıran ve sindirim sisteminin çalışmasını teşvik eden iyi bir etkiye sahiptir.
Karahindiba kökleri, bazı cilt hastalıklarında görülen su toplama durumlarında veya kombine ilaçların kullanımında görülen karaciğer sertleşmelerinin tedavisi için kullanılır.
Karahindiba Kan ve Kemik Oluşumunda Yararlı
Özellikle yaşlılar tarafından kullanımı kan ve kemik oluşumunu düzenlemesi, kırışıklıkların oluşumunu engellemesi ve toksinlerin atılmasını hızlandırması nedeni ile önemlidir.
Karahindiba yaprakları sindirimi uyararak bağırsak faaliyetlerin artmasını sağlar.
Karahindiba kökünü kavurarak tozundan yapılan Kahve A,B, C ve D vitaminleri, kalsiyum ve potasyum açısından zengindir. Karahindibayı düzenli olarak tüketmek kemik, diş, saç başta olmak üzere tüm vücut üzerinde faydalıdır.
Egzama ve akne tedavisinde cildi arındırıcı etkileri nedeni ile tercih edilmektedir. Ciltte bulunan akne, sivilce ya da lekelere bitkinin ezilerek elde edilen suyu doğrudan uygulanabilir. Karahindiba yüz ve ellerde bulunan, yaşlılık nedeni ile oluşan lekeleri de önlemektedir.
Karaciğer faazliyetlerini düzenler. Taze yaprakların püre yapılıp nemlendirici bir kreme karıştırılarak kullanılması yumuşatıcı ve yatıştırıcıdır. Köklerinden elde edilen süt siğil, nasır, arı sokmalarında kullanılır. Karahindiba iyi bir idrar söktürücüdür.
Yüksek Kolesterol ve damar sertliğini engeller.
Kronik hastalıklar, viral hastalıklar, nefes darlığı, kalp ve göğüs hastalıklarında uzun süreli kullanım sonucunda faydası görülmektedir.
https://youtu.be/oYJz6Ftzxwc
Menopoza Girenlere ve Ağrılı Adet Görenlere de Yararlı
Menapozun oluşturduğu etkiler, ağrılı adet görme, adet öncesi gerginlik gibi kadın hastalıkları ile pankreas sorunları, Varis ve idrar yolu enfeksiyonunda uzun yıllardır kullanılmaktadır.
Virüslerin oluşturduğu hastalıklarla savaşta yararlı bir bitki olduğu ve kansere karşı da antioksidan etki içerdiği iddia edilmektedir.
Dikkat: Karahindibanın kansere şifa olduğu iddiaları henüz bilimsel olarak doğrulanmış değildir ve bu konuda araştırmalar sürmektedir…
Geçtiğimiz yıllarda, kanser hastaları için umut verici çalışma, Windsor Üniversitesi Onkoloji Servisi bilimadamları ve Windsor Bölgesel Kanser Merkezi ekiplerince ortaklaşa gerçekleştirildi.
Konuyla ilgili bilgi veren Dr. Caroline Hamm, karahindiba kökü ekstresinin eşsiz bir bitki olduğunu belirterek, bununla tedavisinden umut kesilerek evine gönderilen 72 yaşındaki bir hastanın iyileştiğini anlattı. John DiCarlio isimli hastanın, 3 yıl süren yoğun lösemi tedavisinin ardından, yapılacak birşey kalmadığı için, kalan ömrünü ailesi ile birlikte geçirmesi için evine gönderildiğini belirten Dr. Caroline Hamm, laboratuvarda hazırlanan karahindiba ekstresini, John;un evine götürüp çay olarak hazırladık. Kendisine de nasıl hazırlayacağını öğreterek, bittikçe yenilerini verdik. 4 ay sonra kanser değerlerinde iyileşme saptadık. Aradan geçen 3 yılın ardından John, tamamen iyileşti” dedi.
Karahindiba kökü çayının, herkeste aynı etkiyi göstermediğine dikkati çeken Dr. Hamm, her hastanın ihtiyacı olan dozun belirlenmesinin önemli olduğunu ve buna yoğunlaştıklarını ifade etti. Doktor tedavisi ve kontrolü altında olan, kemoterapi ya da düzenli ilaç kullanan kanser hastalarının, doktorlarına danışmadan bu çayı kullanmamalarını isteyen Dr. Caroline Hamm, bilim heyetinin Kanada Sağlık Bakanlığına ekstre ile ilgili yasal müracaatları yaptığını, bunun kabul edilmesi halinde klinik çalışmaların en az 21 hasta üzerinde başlayacağını söyledi. Caroline Hamm, 6 ila 8 ay sürecek olan birinci aşamanın ardından, karahindiba kökü çayının hangi kanser türlerine ne oranda iyi geldiğinin belirleneceğini anlattı.
Karahindiba Nasıl Kullanılır?
Sebze olarak yetiştirilen karahindibanın yaprakları salata olarak tüketilebilir.
Kökü de yaşken doğranıp salatalara katılabileceği gibi kurutulduktan sonra öğütülerek kahveye yapımında da kullanılır.
Yaprakları kaynatılıp lapa haline getirildikten sonra harici olarak egzama ve sivilcelerin üzerine sürülürse faydalı olur.
Ayrıca, cildi temizleyici ve nemlendirici etkisi nedeniyle yüz maskelerine de katılabilir.
Karahindiba Çayı Nasıl Hazırlanır?
Karahindiba çayının faydalarını öğrendiniz, şimdi size nasıl hazırlanacağını tarif edelim. Bir su bardağı kaynamış bir dakika beklemiş suyun içerisine bir tatlı kaşığı kadar Karahindiba çayı ekleyip karıştırın. Demlenmesi için üç-dört dakika bekletin ve süzerek için. Eğer tadı size acı gelirse, birkaç tane karanfil veya bir çayı kaşığı hibiskus çayı ekleyerek tadını güzelleştirebilirsiniz. Ancak, şeker veya bal eklemeyin.
Karahindiba Çayı Ne Kadar İçilir?
Karahindiba çayı güçlü bir bitkidir. Bu sebeple günde bir fincan içmeniz tavsiye edilir. Başka bitki çayları da içiyorsanız, o gün Karahindiba çayı dahil olmak üzere toplamda en fazla 3 fincan bitki çayı içiniz. Bu kural her zaman için geçerlidir: günde en fazla 3 fincan bitki çayı içebilirsiniz, fazlası zararlıdır.
Karahindiba Çayı Ne Zaman İçilir?
Az evvel bahsettiğimiz gibi eğer gece yeme gibi bir sorununuz varsa, akşam yemeğinden bir saat sonra Karahindiba çayı içebilirsiniz.
Karahindiba çayı sabah aç karna içebilirsiniz ancak içtikten sonraki 10 dakika içerisinde kahvaltı yapmaya dikkat ediniz.
Evet, Karahindiba çayının faydalarını öğrendiniz. Aktardan satın alıp, bu mucize bitkiden siz de faydalanabilirsiniz. Ancak, gerçek faydalarını görebilmek için çayı bir hafta boyunca her gün düzenli olarak içmelisiniz. Bu sürede günde 2 litre su içmeye özen göstermelisiniz.