Hamilelikte Diyet

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp

Gebelikte kadınların kilo alım durumları çok çeşitlidir. Örneğin bazı gebe kadınlar gebeliklerinin ilk haftalarında birden bire çok hızlı kilo alırlar, sonra kilo alım hızları yavaşlar. Kimi gebe kadın ilk aylarda bulantı şikayetlerinden dolayı az ya da hiç kilo almayabilir ve hatta bazen kilo verebilirler. Kimi gebeler de gebelikleri boyunca hızlı bir şekilde kilo alabilirler. Ne şekilde olursa olsun değişmeyen şey gebe kadınların mutlaka kilo aldığıdır.

Hamilelikte diyet yapmak hiç bir doktor ya da insan tarafından önerilmez. Diyetin kelime anlamı gereği insanın forma girmesi, fazla kilolarını vermesi ya da mevcut ideal kilosunu devam ettirmesi durumu gebeler için geçerli değildir. Ama gebe bir kadın kendi diyet kavramını kendisi oluşturabilir. Gebelikte diyet denince akla illa ki normal anlamıyla kilo vermek gelmemelidir. Gebeler de kendilerine ait bir beslenme düzeni oluşturabilir.

Hamileliğin ilk aylarında kilo verme durumu da görülebilen bir durumdur. Hamilelikte yükselen bazı hormonlar gereği gebe kadında mide bulantıları, mide yanmaları şikayetlerinden dolayı hamile kadın düzenli beslenemez ve sonucunda zayıflar. Bu bulantı şikayetleri bazen gebeliğin ilk aylarında biter bazen ise doğuma kadar devam edebilir. Buna bağlı olarak gebe kadın gebeliğin sonunda çok az kilo almış olabilir. Fakat bu istenen bir durum değildir çünkü bebeğin 40 hafta boyunca düzenli kilo alması ve gelişmesi gereklidir.

Hamilelik ve PilatesSağlıklı bir şekilde ilerleyen gebelikte kadınlar 9 ila 13 kilo arasında kilo almalıdır. Bunun altında ya da üstündeki değerler hem anne hem bebek için risk oluşturabilecek değerlerdir. 9 kilonun altında kilo alan anne adayları çeşitli nedenlerden dolayı iyi beslenememiş ve dolayısıyla bebeğini de iyi besleyememiş olabilirler. 13 kilonun üstünde kilo alan gebe kadınlarda ise hem doğum olayı zor bir hal alır hem de bebeğin fazla kilo almasına neden olmaktadır. Ayrıca fazla kilo alan anne adayları doğumdan sonra bu kiloları vermekte güçlük çekebilirler.

Riskli gebeliklerin dışında her hamile spor yapabilir. Hamilelikte elbette ki ağır kondüsyon sporları önerilmez. Hafif tempoda yürüyüş, yine hafif tempoda yüzme gebelikte yapılabilecek sporlardandır. Hamilelikte düzenli yapılan spor, kilo alımını yavaşlatır ve aynı zamanda doğuma yardımcı olur. Hamilelikte spor ile birlikte dengeli beslenme sayesinde aşırı kilo alımı engellenir.

Hamilelikte Beslenme

Hamilelikte BeslenmeHamilelikte beslenmede önemli olan şey kaliteli besinler tüketmektir. Örneğin protein grubundan yumurta, süt, yoğurt, peynir, kırmızı et, beyaz et gebeler tarafından düzenli tüketilmelidir. Sebze grubundan ise havuç, domates, kabak, yeşillik, kereviz, pırasa, taze fasulye, barbunya gibi besinler kaliteli yiyeceklerdir.

Karbonhidrat grubu besinleri ihmal etmeyin. Makarna, ekmek, pirinç pilavı karbonhidratça zengin besinlerdir. A, D ve C vitaminleri içeren besinleri günlük mutlaka tüketin.

Su; günlük mutlaka 8-10 bardak su için. Su sizin için çok büyük bir besin kaynağıdır. Vucüdumuzdan atılması gereken atıkları kolayca atılmasını sağlar.

Akolden ve sigaradan uzak durun. Bunu tabi ki bilmeyen yoktur. Tatlandırıcı ürünler kullanmayın. Çiğ et gibi yiyeceklerden uzak durun. Meyve ve sebzelerin temiz olmasına dikkat edin. Besinlerin taze olmasına özen gösterin. Haftalık besin listesi şöyle olmalıdır. Kuru baklagil, 2 kez balık, 3 kere kırmızı et ve 1 kere beyaz et ile beslenerek dengeli bir beslenme sağlayın.

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp

Diğer Yazılar