Glutensiz Beslenmede Kinoa

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp

Birçok kişinin, henüz tanışmasa da adını mutlaka duyduğu, son yılların popüler besinlerden biri de kinoa bitkisidir. NASA’nın, astronotların beslenme programlarında kullandığı ve çeşitli diyet listelerinde de yerini çoktan almış olan bu bitki, Birleşmiş Milletler’in 2013 yılını “Kinoa Yılı” ilan etmesiyle de dikkatleri üzerine çekmiş ve oldukça popülerleşmiştir. Kinoanın bu denli popüler olmayı hak etmesi, hiç şüphesiz besleyici zengin içeriğinden kaynaklanmakta. Peki kinoa nedir ve tam olarak nasıl bir besindir?

Kinoa, boyu 1,5 metreye kadar uzanan geniş yapraklı bir bitkidir; ancak beslenmeye konu olan kısmı, kinoanın tohumlarıdır. Kinoanın belki de en önemli özelliklerinden biri, farklı iklim tiplerinde yetişebiliyor olmasıdır. Milattan Önce 7000’den beri Bolivya ve Peru’da yetiştirildiği söylenen kinoa, Avrupa’ya ise 1970’lerde İngiltere üzerinden girmiştir. Türkiye’de ise 2010 yılından itibaren üretilmeye başlanmıştır.

Besin Değeri Yüksek ve Gluten İçermiyor

Kinoa tohumları küçük ve besin değeri bakımından da oldukça zengindir. Bu özelliği ile eskiden beri hayvan ve insan beslenmesi için kullanılmaktadır. Aslında bir tahıl olmasa da, tahıllar grubunda değerlendirilen kinoa; karbonhidrat, aminoasitler, mineraller, vitaminler ve proteince zengindir.

Demir, çinko, kalsiyum, magnezyum gibi mineraller ile C, E ve B vitaminleri ve folik asiti de bolca barındıran kinoanın hem bu kadar zengin içeriğe sahip olması hem de glüten içermemesi, glüten hassasiyeti veya çölyak hastalığı olan, beslenme programlarında tahıl ürünleri yer almayan kişiler için de avantajlıdır. Ayrıca proteince zengin olması, vejetaryenlerin ve veganların protein ihtiyacını karşılaması için yeterlidir.

Kinoanın Faydaları Nelerdir?

  • Yüksek karbonhidrat içeriğinden dolayı enerji verir.
  • Glisemik indeksi düşüktür.
  • Lifli yapısı kabızlığa iyi gelir.
  • Dokuları yeniler.
  • Yaşlanmayı geciktirir.
  • Kansere karşı koruyucudur.
  • Kalbi güçlendirir.

Nasıl Tüketilir?

Kinoayı çeşitli şekillerde beslenme programına dahil etmek mümkündür. Kinoa, öğütülerek un haline getirilebilir; ancak glüten içermediği için ekmek yapılamasa da, unla karıştırılarak hamur işlerinde kullanılabiliyor. Kinoa unundaki polifenollerin, hamur işlerindeki antioksidan kapasitesini artırdığı belirtiliyor.

Kinoa, iyice yıkandıktan sonra, pilav gibi pişirilebilir veya haşlanarak salatalara katılabilir. Ayrıca sütle veya yoğurtla karıştırılarak da tüketilebilir.

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp

Diğer Yazılar